EL VASSALLATGE, BASE DEL FEUDALISME

1. Pacte de fidelitat
Els pactes de vassallatge als comtats catalans

El vassallatge era un pacte de fidelitat que s'establia en una doble cerimònia:
- L'homenatge, en el qual el vassall, agenollat davant del rei li prometia fidelitat, consell en el govern i també ajuda militar.
- La investidura, en la qual el rei entregava un feu al vassall perquè el governés i l'explotés econòmicament.
El senyor feudal podia cedir una part del seu feu als altres nobles menys poderosos, els cavallers, perquè el governessin i hi mantinguessin un petit exèrcit.
D'aquesta manera, molts nobles es van convertir en senyors feudals, primer només de forma vitalícia, després van anar traspassant el càrrec per herència als seus fills.
No s'ha de confondre vassall amb serf, el qual no és un noble, sinó un camperol que se sotmet a la protecció d'un noble.


2- Societat feudal

PAGESOS


Als pagesos, els hi repartien algunes terres en lots (masos) que li havien de pagar unes rendes (part de la collita o treballs personals a les seves terres) i als serfs.
El senyor feudal tenia el dret de jurisdicció sobre totes les terres del seu feu (podia dictar ordres i lleis, impartir justícia, controlar els serveis com els ponts, molins,... cobrar impostos,...). Hi havia part del feu que no era propietat del senyo (podia ser de l’Església o de pagesos lliures), però si podia impartir justícia.

Els pagesos eren la majoria de la població (90%), havien de treballar molt durament per sobreviure, ja que el rendiment de la terra era escàs. Les tècniques agrícoles eren molt rudimentàries. Era una economia d'autoconsum (vivien d’allò que produïen), ells mateixos es teixien la roba, tallaven la fusta,...


Els pagesos vivien en pobles petits o cases disseminades. Als pobles hi havia petits artesans i petits comerciants que atenien les necessitats dels pagesos (molí, forn, taverna o forja). Les cases eren senzilles i tosques, amb una o dues habitacions i de vegades un magatzem o estable. El sòl era de terra i tenien llar de foc per escalfar-se i per cuinar. El mobiliari era molt pobre i consistia en un matalàs de palla, uns bancs per seure, una fusta que feia de taula i pocs estris de cuina.


Resultat d'imatges de pagesos feudals


Resultat d'imatges de piramide feudal





3- Mapa Europa any 1000

Resultado de imagen de mapa europa año 1000


REGNES:
Regne de Lleó
Regne de Taifes
Regne de França
Regne de Borgonya
Regne de Dinamarca
Regne de Polònia         
Regne de Hongria


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

SOBRE MI

HISTORIA DE ROMA